Home / Hypnose technieken / NLP in de praktijk: 2 Magische vragen die leiden tot oplossingen

NLP in de praktijk: 2 Magische vragen die leiden tot oplossingen

Er zijn 2 magische vragen die ik met je deel waar ik uitzonderlijke resultaten mee bereik tijdens NLP coaching.

In dit artikel leer je hoe je de aandacht vangt en richt op de gewenste uitkomst. Hoe je krachtige loops inzet en de juiste “state of mind” oproept zodat anderen in een creatieve oplossingsgerichte modus blijven.

In mijn visie is het een goed idee dat iedereen coachingsvaardigheden ontwikkelt, ook al wil je geen coach worden. Waarom? Omdat je jezelf mogelijkheden geeft om persoonlijk te ontwikkelen en omdat je nieuwe  manieren leert om verdiepende relaties aan te gaan en zakelijk en privé beter te functioneren. Je leert het beste uit jezelf te halen.

Eén van de dingen die je bijvoorbeeld leert tijdens mijn Hypnose Practitioner opleiding is een goed rapport te ontwikkelen op onbewust niveau zodat je gesprekken kunt volgen en leiden en je hierdoor betekenisvolle relaties opbouwt. Dit is ook een belangrijke voorwaarde wanneer je gaat werken met de 2 magische vragen die ik je geef.

In mijn >> GRATIS Hypnose workshop! leer ik je hoe je deze vragen hypnotisch stelt zodat je maximaal resultaten bereikt in coaching. Je gaat dan direct praktisch aan de slag en leert een bijzondere en effectieve interventie die je direct in jouw praktijk kunt gebruiken.

Dit is iets wat je moet beheersen, de juiste vragen stellen die leiden naar de gewenste resultaten. De aandacht gebruiken om het beste van de ander naar boven te halen, de focus te houden op het resultaat.

Je wilt bewust positief het proces van groei of inspiratie beïnvloeden. Dit doe je door de juiste woorden te gebruiken en de juiste vragen te stellen. Invloed heb je sowieso altijd in contact met anderen, dit kan maar beter bewust positief zijn dan onbewust negatief ingezet, toch?

Misschien denk je dat het een ongelofelijk ingewikkeld systeem is en dat het lang duurt om jezelf te trainen om de juiste vragen te stellen en positief te beïnvloeden. Niets is minder waar, het is eenvoudiger dan je misschien denkt.

Het is belangrijk dat je dit gaat herkennen: gemoedstoestanden veranderen continue tijdens gesprekken, helemaal tijdens coaching. Wees je hiervan bewust en leer hoe je positieve emoties gebruikt om uitzonderlijke resultaten te behalen.

Als je bijvoorbeeld boos bent, dan heb je andere gedachtes en gevoelens dan wanneer je verliefd bent. Je gemoedstoestand is anders en je krijgt de bijhorende gevoelens en gedachtes. Gesproken en geschreven taal heeft invloed op onze gemoedstoestand (naast de dingen die we waarnemen). Gebruik dit in het voordeel van de persoon die je coacht.

Bij oplossingsgericht coaching wil je dat mensen in uitzonderlijk krachtige gemoedstoestanden komen omdat dit de juiste basis creëert om tot oplossingen te komen.

Het aller belangrijkste is dat je deze gemoedstoestanden herkent en gebruikt om het proces van persoonlijke groei te faciliteren. Dit herkennen doe ik door bewust mijn aandacht te richten op veranderingen in de gemoedstoestand, in NLP wordt dit proces “sorting by state” genoemd, je kijkt dus naar subtiele veranderingen in emoties.

Het zijn deze subtiele veranderingen in emotie die  mijn vragen leiden waardoor het proces zich steeds verder verdiept. Het doel van de 2 vragen is mensen in een positieve gemoedstoestand te krijgen (in NLP wordt dit ook wel hulpbron of resource genoemd) en de aandacht te richten op het resultaat wat gewenst is.

De 2 magische vragen die leiden tot oplossingen en de juiste denkrichting!

De vragen hebben wel iets weg van de wondervraag die in NLP wordt gebruikt, in een volgend artikel zal ik daar ook dieper op in gaan en de NLP wondervraag stap-voor-stap uitleggen. Maar eerst de 2 magische vragen:

 1. Wanneer de situatie zich voor doet, hoe zou je je dan willen voelen?
 2. Wanneer je “x” ervaart, wat is dan het resultaat?

Vraag 1. Wanneer de situatie zich voor doet, hoe zou je je dan willen voelen? Dit is een krachtige vraag omdat het je aandacht richt op een gemoedstoestand wat gaat helpen om de situatie de baas te kunnen zijn. Veel mensen zijn geconditioneerd om zich te richten op wat ze niet willen. Ze willen bijvoorbeeld niet angstig zijn, je vraagt dan: als je niet angstig wilt zijn, wat zou je dan wel willen ervaren. Een antwoord kan zijn: krachtig!

Deze resource geef je dan terug en je zegt tegen de persoon: dus als de situatie zich voor doet, dan wil je krachtig zijn! De persoon maakt dan intern een beeld waarin deze krachtig is in de situatie en daardoor gaat de persoon dit ook voelen. Je bent hier dus de gemoedstoestand aan het oproepen (in NLP “state eliciteren” genoemd) en aan het versterken.

Dit is iets wat in normale dagelijkse gesprekken ook gebeurt, ga maar eens na als je met vrienden of vriendinnen gezellig zit te kletsen, in no-time kan de energie hoog zijn en een hele goede sfeer hangen (het omgekeerde is ook waar).

Dit is typisch een voorbeeld van positief ethisch beïnvloeden. De persoon geeft zelf aan wat deze kan gebruiken in de situatie en diens suggesties geef je terug waardoor de persoon dichter bij de oplossing komt.

Veel mensen zijn geneigd om de aandacht te vestigen op bijvoord de angst, waardoor dat meer in het bewustzijn komt, door bijvoorbeeld te onderzoeken waar het “mogelijk” vandaan komt. Als je dat wel wilt onderzoeken, dan is werken met hypnose en regressie de perfecte manier om de bron op te sporen. Hierbij volg je een gevoel of ervaring terug, wat anders werkt dan het verhaal proberen te achterhalen.

Alleen gaat dat niet helpen om oplossingen te vinden. In beide situaties ben je het proces aan het beïnvloeden en ik doe dit op een manier zodat de persoon in contact komt met diens resources.

De volgende vraag is dan: naast kracht, wat gaat je nog meer helpen in die situatie. Opnieuw ga je dus opzoek naar hulpbronnen waarvan de persoon zelf vindt dat deze gaan helpen in de situatie. Het antwoord kan bijvoorbeeld zijn: humor. Je bent nu bezig een loop en een keten te creëren van krachtige gemoedstoestanden die de persoon nodig heeft voor de verandering.

Als coach hoef je weinig te doen, de persoon doet al het werk en is met een innerlijk proces bezig. Wanneer je dit combineert met hypnose, dan zal dit een verdiepende werking hebben op het veranderingsproces en onbewuste ongewenste patronen veranderen.

Vraag 2. Wanneer je kracht en humor ervaart, wat is dan het resultaat? Omdat de persoon de kracht voelt en de humor voelt of zich in ieder geval dit kan inbeelden, staat er niets in de weg om het gewenste resultaat in het verbeeldingsvermogen te creëren. Een antwoord kan bijvoord zijn: dan ben ik instaat om bij mezelf te blijven en voel me dan sterker.

Dan kun je opnieuw aan de slag gaan met de loop: wat gaat je nog meer helpen, naast kracht, naast humor, om bij jezelf te blijven en je sterker te voelen? De woorden die je gebruikt zijn de woorden die de persoon zelf heeft gegeven, het sluit dus 100% aan bij diens behoefte en innerlijke beleving.

Doordat je de taal spreekt van de persoon en de resources en gewenste resultaten herhaalt, zal de  persoon zijn aandacht steeds meer richten op de oplossingen en mogelijkheden. Ook omdat de persoon steeds meer de resources gaat voelen, heeft dit positief invloed op de gedachten en beelden die de persoon heeft en krijgt.

Deze 2 magische vragen kunnen al leiden tot een goede oplossing, maar het is slechts een vertrekpunt om andere NLP en Hypnose technieken of je eigen interventies in te zetten, perfect te combineren dus. Het zijn in ieder geval vragen waarmee ik werk in mijn coaching en een vertrekpunt om diepgaande veranderingen te realiseren.

Er zijn veel dingen waar je op kunt letten en die je als techniek kunt inzetten om de magie van deze vragen te ontketenen. Je kunt letten op je stem gebruik, je kunt taal vaardig en precies inzetten, je kunt werken met een krachtige intentie en zoveel meer. In mijn Hypnose Practitioner training komt dit uitvoerig aan bod. Het gaat niet om de techniek, het gaat om hoe je performt en dat wil je trainen.

De 2 magische vragen worden in de gratis hypnose workshop gedemonstreerd. Op deze dag leer ik je hoe je deze krachtige vragen goed hypnotisch kunt inzetten bij oplossingsgericht coaching voor maximaal effect. Dus als jij meer wilt weten en aan de slag wilt gaan meld je dan aan voor de >> GRATIS Hypnose workshop! zeker als je overweegt om een gedegen hypnose opleiding te volgen.

Er zijn nog 2 dingen die ik je wil aanbieden.

 1. Als je het een interessant artikel vindt, laat dan hieronder een reactie achter.  Vertel me wat je er aan hebt gehad, hoe het je heeft geïnspireerd of stel de vragen die je hebt. Ik stuur je dan als bedankje een uitgeschreven voorbeeld gesprek toe waarin ik deze vragen toepas, zodat je de structuur van het gesprek kunt volgen en zelf kunt toepassen. Als je echt geïnteresseerd bent, kom dan naar de workshop of training, ik beloof je, het maakt je werk als coach een stuk gemakkelijker.
 2. Je kunt je hier aanmelden voor een gratis webinar waarin ik deze techniek verder bespreek en ik je nog meer tips geef hoe je dit in werk en privé of oplossingsgericht coach kunt gebruiken.

Over hypnotrain

Bekijk ook

NLP Decision Destroyer handig bij spijt, gemaakte beslissingen ongedaan maken en reacties veranderen

Taal is een machtig iets en als je dat combineert met intentie, dan kun je …

8 Reacties

 1. duidelijk en helder

 2. Mitchel, wordt dit webinar nog eens herhaald? Interessante materie!

  • Gemma ik was vergeten de datum aan te passen. Vrijdag 18 juli geef ik weer een webinar over deze materie. Het is inderdaad super interessant, zowel voor persoonlijk gebruik om jezelf te ontwikkelen, maar zeker ook voor Coaches en NLP Practitioners om hun vaardigheden aan te vullen. Leuk als jij je aanmeldt voor het webinar!

   Warme groet,

   Mitchel

 3. Wat een praktische, meteen toepasbare informatie! Ik zou heel graag een voorbeeld gesprek ontvangen.

 4. Hoi Mitchel,
  Het mooie van de “magische vragen” vind ik dat je ze ook heel goed op jezelf toe kunt passen.

  Als je s’morgens opstaat en je hebt een baaldag vraag jezelf dan eens: hoe zou ik mij willen voelen?
  En wat gaat mij helpen dat gevoel te bereiken?

  Ik heb veel van je geleerd.
  Groet, (pipo) Patrick

 5. De gratis Hypnose Workshop is echt een aanrader,
  ik ben blij dat ik geweest ben, en ga ook zeker een cursus volgen

  Margret Pouwer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

mautic is open source marketing automation