Home / Hypnose technieken / In het moment een hypnose inductie maken op basis van een persoonlijke ervaring zonder script

In het moment een hypnose inductie maken op basis van een persoonlijke ervaring zonder script

Het is mooi als je een persoonlijk verhaal hebt van iemand wat je kunt gebruiken als hypnose inductie. Je laat dan iemand als het ware oude herinneringen herbeleven.

Het werkt hetzelfde als regressie, alleen werk je dan met positieve gevoelens, herinneringen en gedachten. Het zet iemand in een perfecte staat van zijn.

Zo kun je de nodige gemoedstoestanden oproepen die nu nodig zijn om een specifieke vraag op te lossen. Dat is wat er vaak bedoelt wordt met de uitspraak: je hebt de hulpbron al in je.

Ik zeg vaak tegen mensen die meer zelfvertrouwen willen hebben in bepaalde situaties:

Het is niet dat je geen zelfvertrouwen hebt in je leven, er zijn vast momenten waarop je dit wel hebt of er zijn situaties geweest waar je dit sterk hebt gevoelt, niet?

Je hebt alleen nog niet geleerd om dat zelfvertrouwen in deze situatie te voelen of de situatie vanuit dit vertrouwen te bezien.

In je innerlijke wereld denk je in de ene situatie anders over jezelf en de dingen om je heen, dan in de situatie waar je dit nu ook wilt ervaren: het zelfvertrouwen.

Overigens ga ik in de situatie hierboven er dan wel van uit (en heb ik dat gecheckt) of de persoon in kwestie wel over de nodige competenties en vaardigheden beschikt om met de situatie om te gaan.

Als dat zo is, dan is het een goed idee om te werken aan het gevoel en het zelfbeeld van vertrouwen in de situatie.

Zo niet, dan is het goed om te werken aan het vertrouwen voelen dat de persoon in staat is zichzelf te ontwikkelen en de juiste competenties te leren.

Je wilt namelijk voorkomen dat iemand vals zelfvertrouwen voelt in een situatie waarin nog de nodige vaardigheden geleerd moeten worden, dit kan alleen maar tot teleurstellingen leiden en het probleem verergeren.

Je kunt dus werken met persoonlijke ervaringen van mensen waarin zij zich uitzonderlijk goed voelen of bijzonder op hun gemak.

Je kunt denken aan die mooie vakantie waarin de persoon zich compleet en totaal vrij voelt. Ook kun je denken aan die hardloop wedstrijd, waarbij de persoon gedachteloos is en in beweging.

Misschien wel die keer dat je die presentatie hebt gegeven aan 100 mensen waarin je in een flow zat en compleet en totaal verbonden met jezelf.

Heb jij zoiets? Ik weet zeker dat je dit soort dingen wel herkent. Als je dit opnieuw herinnert, door even je ogen te sluiten, dan zul je merken dat je opnieuw toegang hebt tot die uitzonderlijke staat van zijn.

Je hebt daar dus altijd toegang toe, ook op de situaties waar je dat meer wilt gebruiken.

Wanneer je hypnose en trance gebruikt, dan kun je dit proces met gemak verdiepen en de mensen die je coacht een mooie ervaring geven.

Van te voren wil je vaststellen wat voor soort gemoedstoestand je wilt gebruiken. Dan ga je op zoek naar activiteiten die mensen graag doen en vraag je uit hoe ze dit ervaren en beleven.

Je vraagt dus, zoals NLP dit noemt, de submodalteiten van de innerlijke ervaring uit. Wat ziet iemand, hoort iemand en zegt iemand. Wie weet ruikt of proeft de persoon ook wel dingen.

Wat ziet iemand dan? Is het een beeld, een film of staat iemand daar midden in? Je krijgt zo een gedetailleerde beschrijving van iemands innerlijke ervaring.

Deze kun je dan in combinatie met hypnose teruggeven, zodat ze weer opnieuw in de uitzonderlijke staat terecht komen.

Let op, dit is alleen maar de inductie, het hypnose proces starten en verdiepen. Daarna ga je aan de slag met een interventie.

Technieken en stappen kun je volop overal krijgen en vinden. Dit zijn niet de dingen die jou als coach uitzonderlijke resultaten laat behalen.

Het gaat om hoe je de onderliggende principes van goed hypnose toepast en hoe je performt. Net als atleten of artiesten is het daarom een goed idee om jezelf te trainen.

Zodat je, op het moment dat je moet performen, in staat bent om een top prestatie te leveren, doordat je onbewust bekwaam bent.

O ja, één belangrijk ding: voorkom situaties waar mensen angstig in kunnen worden. Ik denk dan bijvoorbeeld aan water.

Maar in een geval van iemand die aan free diving doet kan dit juist weer de perfecte activiteit zijn om te gebruiken.

De stappen om een hypnose inductie in het moment creëren

Stap 1. Welke staat wil je gebruiken? Bepaal wat voor soort gemoedstoestand je wilt gebruiken om de inductie te doen. Je kunt denken aan activiteiten: fietsen, hardlopen, boogschieten, lezen, bepaalde flow op werk etc. Wat wil je bereiken? Als je iemand in een ontspannen hypnose wilt brengen, dan kan is een actieve activiteit misschien niet het meest geschikt.

Stap 2. Vraag de beleving uit en verdiep de ervaring. Als je hebt vastgesteld wat voor soort gemoedstoestand je wilt gebruiken, dan ga je de beleving uitvragen. Je wilt de innerlijke ervaring weten. Je stelt simpel de vraag: wanneer je de activiteit doet, wat gebeurt er dan met je? Wat voel je? Als je daarin terecht komt, wat gebeurt er dan daarna? Door dit soort vragen te stellen vertelt de persoon het proces waarin deze terecht komt. De antwoorden die je geeft, herhaal je en geef je terug. hierdoor laat je de persoon weten dat je echt luistert (goed voor het vertrouwen) en om te begrijpen wat jij herhaalt, moet de persoon even checken of het klopt. Hierdoor wordt de herinnering weer in het leven geroepen en de gemoedstoestand verdiept. Dit proces van uitvragen werkt dus sowieso al hypnotisch en verdiepend.

Stap 3. Start de hypnose inductie en verdiepen proces. Met het uitvragen heb je dus rouw materiaal verzameld van iemands persoonlijke ervaring. Dit kun je in hypnose weer hergebruiken. Zoals ik als zei is de persoon tijdens het uitvragen al in een lichte hypnose geraakt, tenminste als je weet hoe je moet performen, dat kun je dus het best trainen. Je kunt nu bijvoorbeeld kiezen voor directe hypnose (autoritaire vorm) of indirecte hypnose (permissieve vorm, ook wel bekend als conversationele hypnose of Ericksoniaanse hypnose). Wanneer je directe hypnose gebruikt, dan is de meeste eenvoudige inductie: sluit je ogen en ga in hypnose! Daarna beschrijf je de persoonlijke ervaring zoals de persoon deze heeft gegeven en zul je zien dat iemand in een diepe staat van hypnose komt. Natuurlijk let je dan ook op de transsignalen en zet je diverse technieken in om het proces te ondersteunen. Mijn voorkeur gaat uit naar indirecte hypnose, een prachtig proces die door veel mensen als compleet vrij en dicht bij jezelf wordt ervaren. Bij indirect hypnose bepaald de persoon zelf het moment om in hypnose te gaan, waarbij jij wel het proces begeleid. Wat je doet is dat je start met het persoonlijk verhaal te vertellen en je let op transsignalen. Deze transsignalen bevestig je en daardoor verdiep je indirect het proces. Na 30 seconden laat je bijvoorbeeld de zin vallen: mensen kunnen in hypnose gaan, wanneer ze dat willen en nieuwe dingen leren. De persoon zelf is ook een mens, dus hoor: je kunt in hypnose gaan, wanneer je dat wilt en nieuwe dingen leren. In dit proces komt er een moment dat de persoon de ogen sluit en in hypnose gaat. Dit noem je natuurlijke trance.

Nu de persoon in hypnose is kun je de gewenste interventie gaan inzetten om te werken aan het vraagstuk wat er ligt, bijvoorbeeld werken met de bekende NLP techniek: de Disney Strategie om tot nieuwe inzichten te komen.

Je kunt deze inductie ook perfect combineren met de Dave Elman inductie. Wil deze leren? Meld je dan aan voor de speciale Masterclass Hypnose Elman Inductie.

Wil je meer leren over hypnose en hoe je dit kunt gebruiken bij coaching? Hoe het complementair werkt aan bestaande kennis wat je al hebt? Meld je dan aan voor de niewsbrief en meld je aan voor de Conversationele Hypnose Practitioner Training.

Over hypnotrain

Bekijk ook

NLP Decision Destroyer handig bij spijt, gemaakte beslissingen ongedaan maken en reacties veranderen

Taal is een machtig iets en als je dat combineert met intentie, dan kun je …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

mautic is open source marketing automation