Home / Hypnose technieken / Hypnose, Hypnotherapie werken met verslavingen

Hypnose, Hypnotherapie werken met verslavingen

Een verslaving kun je het makkelijkst beschrijven als alles wat je weg laat bewegen van een slecht gevoel (pijn) naar een goed gevoel (plezier).

Dus alles wat een slecht gevoel stopt en een goed gevoel veroorzaakt, wat je steeds blijft herhalen is een verslaving.

Bekende verslavingen zijn, roken, drinken, drugs gebruik en ook eten kan verslavend werken en leiden tot overgewicht.

Maar je kunt ook denken aan koopverslavingen of sexverslavingen.

Er zijn mensen die tijdens de sex al denken wie de volgende is met wie ze kunnen zijn en dus niet kunnen genieten van het moment zelf.

Misschien wel dichterbij, verslaving aan social media, veel mensen kunnen niet stoppen met het controleren en versturen van berichten.

Elke keer als iemand een bericht leuk vindt of een berichtje terug stuurt wordt het beloningscentrum van het brein geactiveerd en voel jij je weer even goed.

Het maakt niet uit waar iemand aan verslaafd is. Het onderliggende gevoel is, ik ben niet genoeg, ik heb meer nodig en ik wil pijn stoppen.

Alles wat wordt aangegrepen als verslaving, cocaïne, opiaten of wat dan ook, is eigenlijk een middel om pijn te stoppen.

Of het nu fysieke pijn is of emotionele pijn, het leiden wordt ervaren in hetzelfde deel van het brein.

Dus als mensen last hebben van emotionele afwijzing, dan licht hetzelfde deel van het brein op alsof je wordt gestoken door een mes.

Verslavingen zijn pogingen om de pijn te verzachten, dus de echte vraag die je wilt stellen is niet, waarom de verslaving, maar waarom de pijn!

Wat je zult vinden is emotioneel verlies of een trauma. Zaken die ervoor zorgen dat mensen zich niet goed genoeg voelen.

Of het nu een sexverslaving is, internet, relaties die je aangaat, winkelen of verslaafd zijn aan werk, het zijn allemaal pogingen om te ontsnappen aan mentale pijn.

Werken vanuit liefde en compassie maakt het verschil.

In het Tibetaanse dodenboek staat een mooie zin geschreven die aanzet tot denken: wat je ook doet, probeer niet te vluchten van jouw pijn, maar blijf bij de pijn.

De vraag is: hoe kunnen mensen bij hun pijn blijven? Ze kunnen dit alleen als ze enige vorm van compassie voelen.

Een andere spiritueel meester zegt: Alleen als compassie aanwezig is, dan staan mensen het zichzelf toe om de waarheid te zien.

Dit vormt precies de basis hoe ik werk met mensen in combinatie met hypnotherapie, vanuit liefde en compassie. Het zijn twee sterk transformerende energieën die verandering mogelijk maken.

In mijn hypnose opleiding besteed ik veel aandacht hoe je als coach of hypnotherapeut vanuit die energieën werkt, vanuit een krachtige en zuivere intentie. Hoe je deze intentie kunt inzetten waardoor het effect van het werk wat je doet versterkt.

We leven in een maatschappij wat ons voortdurend snel goed laat voelen, prikkels van buitenaf, snel tevreden laten voelen, af laten leiden (ook van dromen die je wilt verwezenlijken).

We leven in een cultuur dat gebaseerd is op het niet ondersteunen van mensen om bij zichzelf te blijven. Jezelf helemaal te zijn en gevuld te zijn met eigenwaarde: je bent genoeg, onafhankelijk van de materie om je heen.

Er zijn dus vele verleidingen en je kunt snel wegkomen van jezelf en je “tijdelijk” goed voelen. Het is dus best lastig om met verslavingen om te gaan in deze maatschappij, waarin het lijkt dat anderen het allemaal beter hebben en gelukkiger zijn.

Het is de kunst om, op een bepaald punt in je leven, een manier te vinden om te kunnen zijn met die pijn en te begrijpen waar het echt over gaat.

Regressie, bronervaring en her-educatie geloofsovertuigingen

Hypnose, hypnotherapie en regressie is de manier het mogelijk maakt om dat te kunnen doen. Vanuit een veilige omgeving kun je in hypnose de oorzaak van de onderliggende pijn vinden. Ik heb hier beschreven hoe je regressie in 8 stappen kunt doen.

Vanuit liefde en compassie kan dan gewerkt worden met de bron ervaring, zodat je de emotionele lading kan loslaten en het perspectief veranderd over de situatie, zodat de personen, jezelf en de situatie vergeven kan worden.

Belangrijk is ook om het kind, of de jongere persoon in de situatie, te upgraden, wat betekent dat jouw gevoel van waarde en zelfvertrouwen sterkt en je in jouw volledige kracht komt te staan. Dit zijn allemaal processen die je in hypnose doet.

Elke gedachte of idee veroorzaakt een fysieke reactie. Het is niet voldoende om alleen de verslaving te stoppen, je moet ook kijken naar het gedachte proces. Zodra de bronervaring is verandert wil je ook werken aan een stukje her-educatie.

Bijvoorbeeld: ik moet drinken om mijzelf gelukkig te voelen. Dit is een geloofsovertuiging wat ontstaan is naar aanleiding van gebeurtenis uit het verleden.

Een ander voorbeeld: ik heb die sigaret nodig om te kunnen focussen of mijzelf ontspannen te voelen.

Belangrijk om te weten is dat het voor het onbewustzijn niet uit maakt of dingen echt zijn of bedacht. Wat wordt verwacht, daarvan is de kans groot dat het wordt gerealiseerd.

Je wilt dus betere woorden in gedachten tegen jezelf zeggen. Dus niet, ik wordt altijd ziek in deze periode of ik kan het me niet herinneren of ik raak altijd in de stress.

Natuurlijk zal dat dan ook gebeuren, want in je gedachten vorm je al beelden wat er gaat gebeuren en de kans is groot dat het ook zo zal zijn, want elke gedachte of idee veroorzaakt een fysieke reactie.

Verbeeldingskracht is sterker dan kennis, zeker als je werkt met jezelf of met anderen die je begeleidt. Je weet vaak de dingen wel, alleen voelt het niet zo en kun je het nog niet voorstellen dat het anders is.

Je wilt dus de verbeeldingskracht aanwenden, het vuurtje opstoken, ze helemaal mee laten gaan in beelden en gedachten die gewenst zijn.

Als jij de ander kunt overtuigen dat ze de drugs niet nodig hebben en het niet missen, dan gaat het werken. Beter is nog als de persoon zichzelf overtuigd in hypnose dat het niet meer nodig is. Dat is wat automatisch gebeurt als je met regressie werkt.

Wil je als coach leren hoe je hypnose gebruiken kunt om blijvende veranderingen te realiseren? Schrijf je dan hier in voor de conversationele hypnose practitioner training. Je kunt natuurlijk ook persoonlijk aan de slag met hypnotherapie, kijk dan hier voor de mogelijkheden voor persoonlijke begeleiding.

Over hypnotrain

Bekijk ook

Hypnose trancesignalen leren herkennen VIDEO demo

Hypnose is een eenvoudig proces om te doen en te leren. Ik kan het niet …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

mautic is open source marketing automation