Home / Hypnose technieken / Dave Elman inductie voor diepe hypnose stap-voor-stap uitgelegd

Dave Elman inductie voor diepe hypnose stap-voor-stap uitgelegd

Dave Elman is, naast vele andere grote hypnotiseurs, één van de toonaangevende veranderaars geweest in de vorige eeuw. Hij heeft veel artsen en doktoren getraind in hypnose en hoe zij dit konden gebruiken in hun dagelijkse praktijk. Ik leg je in dit artikel stap voor stap uit hoe je deze inductie uitvoert.

De Elman Inductie staat er om bekend dat je in zeer korte tijd iemand in een zeer diepe staat van hypnose kan brengen, een lichte hypnose in 10 seconden en een diepe hypnose in korter dan 3 minuten.

Het is logisch dat hij deze hypnose inductie ontwikkeld heeft, omdat een tandarts bijvoorbeeld niet uren de tijd heeft om iemand “natuurlijk” te verdoven met hypnose. Dat moet snel gedaan zijn.

Dave Elman was gedreven om zijn methode en gebruikte technieken constant te perfectioneren wat uiteindelijk resulteerde in deze prachtige inductie.

Je vraagt je misschien af waarom je bij coaching hypnose zou willen gebruiken. Een diepe hypnotische staat zorgt ervoor dat de persoon die gehypnotiseerd wordt zijn volledige aandacht kan focussen op één enkele gedachte.

Alle andere prikkels komen niet binnen en de persoon bevind zich in uiterste concentratie. Dit is dus een ideale staat om bijvoorbeeld geleide meditaties in te doen, of één van de vele interventies.

Zelf werk ik bijvoorbeeld veel met regressie om emoties en gevoelens terug te volgen naar het eerste moment dat iemand deze heeft ervaren, om daarna de emotionele lading lost te laten. Deze inductie is daar perfect voor gemaakt.

Wanneer je met voice dialog werkt, dan vraag je de persoon om contact te maken met verschillende delen (simpel gezegd), in combinatie met hypnose en de laser scherpe staat van focus zal dat makkelijker gaan.

In hypnose ervaren mensen vaak rust en stilte, zeker als je hypnose daar op inzet, een staat van zijn wat bijvoorbeeld ook vaak wordt nagestreefd met mediatie of mindfulness.

Ook als je met NLP werkt en interventies gebruikt, dan is hypnose een waardevolle aanvulling om het proces letterlijk en figuurlijk te verdiepen.

Niet verwonderlijk aangezien Milton Erickson (een ander bekend hypnotherapeut uit de vorige eeuw) een belangrijke rol heeft gespeeld bij de ontwikkeling van NLP, net als Virginia Satir die hypnose deed zonder het zelf te weten en beide uitzonderlijke resultaten bereiken bij hun clienten.

Het leren van een techniek zoals de Elman Inductie is dan ook een enorme aanvulling op de bestaande vaardigheden en werkt complementair met de vele methoden die bestaan op het gebied van persoonlijke verandering. Het best kun je dit zelf ervaren, door het te doen.

Je kunt scripts gebruiken die je voorleest om de stappen te doen, beter is een goede training te doen waar je leert het hele proces automatisch te doen, onbewust bekwaam bent.

Waarom? Zodat je kunt reageren op wet er gebeurt bij de persoon die je hypnotiseert en daardoor goed kunt anticiperen op de situatie waardoor de hypnose zich meer verdiept. Het best kun je hypnose zien als een levendig proces.

Een tip: Je wilt het geloof van de persoon die je coacht sterken en het vertrouwen geven dat jij als coach weet wat je doet. Als dit er niet is, waarom zou de ander meegaan in het proces?

Als je er zo over nadenkt, het is ook belangrijk dat jij als coach in jezelf gelooft. Als je twijfels hebt over dingen, dan komt deze twijfel terug in de woorden die we gebruiken en je wilt niet in het idee terecht komen: “dit werkt misschien”.

De 5 hypnose stappen van het Dave Elman inductie proces

De zinnen die je zegt heb ik [tussen haakjes geplaatst] om het van mijn aanvullende commentaar te scheiden.

Stap 1 Hypnose starten en verdiepen. De eerste stap die je doet is de ogen te laten sluiten en de hypnose te starten. De meest eenvoudig manier is door te zeggen: [sluit je ogen en ga in hypnose.]

Ik zelf gebruik vaak de handshake interrupt inductie (pattern interrupt), ontwikkeld door dr. Richard Bandler, om de hypnose te starten. Je wilt het proces direct verdiepen.

Je zegt dan bijvoorbeeld: [alle geluiden om je heen helpen je om dieper in hypnose te gaan. Elke keer als ik op je schouder tik, dan ga je 10 keer dieper.] Belangrijk is te letten op belangrijke trancesignalen.

Stap 2 Oogcatalepsie (convincer). Daarna wil je een kleine groep spieren ontspannen. In dit geval de oogspieren, om ontspanning op te roepen en een oogcatalepsie te veroorzaken.

Voor de persoon werkt dit als een convincer (overtuiging) dat er iets bijzonder plaats vindt en het geloof wordt gesterkt dat de hypnose werkt.

De ontspanning kun je later door het lichaam heen brengen. Belangrijk bij deze stap is dat je niet spreekt over “je ogen en je spieren”, maar over “die ogen en die spieren”.

Wanneer je spreekt over die spieren, dan ervaart de persoon die spieren gedissocieerd, alsof die spieren niet van hem of haar zijn.

Je zegt dan: [Nu wil ik dat jij je aandacht brengt naar je ogen. Ontspan die ogen, ontspan die spieren rondom die ogen, ontspan elk klein spiertje, ontspan deze helemaal zodat je zeker weet dat die ogen zo ontspannen zijn, dat je ze niet meer kunt openen, wanneer je zeker weet dat die spieren rondom die ogen zo ontspannen zijn, dat je ze niet meer kunt openen, test ze dan en je zult merken dat het niet lukt.]

Dan kijk wat er gebeurt en je ziet dat de persoon een poging doet om de ogen te openen en dat het niet werkt, dit is voor de persoon een convincer en sterkt het geloof dat hypnose werkt en dit verdiept het proces.

Daarna zeg je: [breng die ontspanning naar het puntje van je hoofd, en laat deze ontspanning helemaal zakken naar beneden, je gezicht, je schouders, je armen. benen, kuiten en voeten.]

Stap 3 Fractioneren (verdiepen). Dan wil je het proces verder verdiepen en hiervoor gebruik je fractienatie, je herhaalt dit proces 3 keer.

Je geeft een heldere instructie wat de persoon moet doen: [over een moment, niet nu, maar over een moment vraag ik je ogen te openen en als ik zeg “sluit” dan sluit je je ogen en ga je 10 keer dieper in de staat van hypnose.] [Open je ogen, en sluit, 10 keer dieper in hypnose, 10 keer dieper. Open je ogen, en sluit, 20 keer dieper in hypnose, 20 keer dieper. Open je ogen, en sluit, verdubbel dit gevoel, verdubbel deze ervaring.]

Goede timing is hierbij van essentieel belang. Door steeds uit hypnose en in hypnose te gaan, gaat de persoon ook steeds dieper in hypnose. Op de een of andere manier begrijpt het brein, het onbewuste, wat er verwacht wordt.

Stap 4 Catalepsie (verdiepen en convincer). Dan is het tijd voor het oproepen van catalepsie en het ontspannen van de grote spiergroepen. Dit door je door gebruik te maken van “The Limp Rag Hand Drop”.

Je doet een beroep op het verbeeldingsvermogen dat het lichaam, maar zeker de armen zo slap als een vaatdoekje zijn.

Dan til je de armen op om te testen hoe slap ze zijn en als deze niet voldoende slap zijn, dan stimuleer je het verbeeldingsvermogen om helemaal en totaal slap te zijn.

Je laat dan de hand los en laat deze in de schoot vallen. Dit werkt ook als een shock inductie en zegt daar bij: [tien keer dieper en dieper.. stil. Je doet dit bij beide handen.] Je ziet ook vaak bij deze stap het hoofd dieper zakken.

Stap 5 Geheugen verlies door suggestie (convincer en totale mentale ontspanning). Nu heb je het lichaam in een diepe ontspanning gebracht en wil je de persoon ook een diepe mentale ontspannen laten ervaren.

Dit doe je door getallen te laten vergeten. Je zegt het volgende: [nu je hebt ervaren hoe je in hypnose een diepe lichamelijk ontspanning kunt ervaren, wil ik je nu ook laten ervaren hoe je in staat bent een diepe mentale ontspannen te ervaren.] [Over een moment, niet nu, maar over een moment vraag ik je hardop terug te tellen van 100 naar 99 op elke uitademing, naar 98… bij elke getal verdubbel je de mentale ontspanning en laat je de getallen verdwijnen, je raakt zo ontspannen dat de getallen bij 97 compleet verdwenen zijn.] [Begin maar met tellen…] 100.. [verdubbel de mentale ontspanning], 99… [ontspan nog meer] ..98 [laat de getallen verdwijnen] 97.. [verdubbel de ontspanning en laat ze verdwijnen… Zijn de getallen verdwenen?]

Als de getallen verdwenen zijn, dan is de persoon in een diepe hypnotische staat die ook wel somnambulisme wordt genoemd.

Nu de persoon in een diepe hypnose is, kun je de gewenste interventie die je in gedachte hebt uitvoeren.

Daarna haal je iemand weer terug uit uit hypnose door deze terug te tellen van 10 naar 1, waarbij je bij 1 zegt: [open je ogen voel je weer helemaal helder wakker, alert en aanwezig… simpelweg FANTASTISCH!]

Belangrijk is dan wel dat jij uitstraalt dat de persoon geweldig werk heeft gedaan (geen uitstraling dus dat je twijfelt of er wel iets is gebeurt).

Waarom? Omdat de persoon terug komt in het hier en nu en het bewustzijn zich aan het heroriënteren is. Als je de persoon dan iemand ziet met een goede energie en bevestigd dat iet moois is gebeurt, dan neemt de persoon deze staat onbewust over en voelt zich ook goed over de sessie.

Natuurlijk zijn er veel meer technieken en principes die je in kunt zetten om het proces goed te verdiepen en een super diepe staat van hypnose te bereiken. Je kunt je aanmelden voor mijn GRATIS masterclass Dave Elman inductie nader uitgelegd.

Het beste wat je kunt doen is je aanmelden voor mijn live Masterclass van 2 dagen waarin ik alle stappen uitvoering train en je de Dave Elman inductie leert zonder een script voor te lezen, maar onbewust bekwaam uitvoert.

Ik leg je uit hoe je deze krachtige inductie het best kunt combineren met het werk wat je nu al doet, zodat het oprecht een aanvulling is op je bestaande vaardigheden en je manier van werken extra ondersteund.

Meld je hier aan voor de live training van 2 dagen in Amsterdam.

Over hypnotrain

Bekijk ook

NLP Decision Destroyer handig bij spijt, gemaakte beslissingen ongedaan maken en reacties veranderen

Taal is een machtig iets en als je dat combineert met intentie, dan kun je …

2 Reacties

  1. Mooi proces en duidelijk uitgelegd, dank je Mitchel voor het delen !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

mautic is open source marketing automation